Zeptej se vědce! live
Zeptej se vědce!

Doprovodný program
beseda
Prezenčně

sobota 16. 3., 15:00

Akci budeme streamovat na Facebookové stránce Týdne mozku, kde bude následně také uložen její záznam.

Publikum: 2. stupeň ZŠ, studenti SŠ, studenti VŠ, dospělá veřejnost, senioři
Přibližná délka trvání: 90 min
REZERVOVAT
Zajímá vás, jak náš mozek ovlivňují těžko odstranitelné látky v pitné vodě nebo konspirační teorie? Proč jim vůbec věříme? Jestli je obávaná toxoplazmóza doopravdy hybatelem naší společnosti? Co se v mozku děje, když spíme, a jde spát jen půlkou mozku? A co našemu mozku udělá nedostatek spánku? Nebo jak předejít tomu, aby se naše těžce nabyté vědomosti ztratily v nenávratnu kvůli neurodegenerativním onemocněním?

Na tyto a další otázky si posvítí vědci a vědkyně z projektu Zeptej se vědce, kteří už téměř tři roky odpovídají na vaše zvídavé dotazy nejen na sociálních sítích. Přijďte s nimi debatovat o mozku z pohledu různých vědních oborů.

Heslo Zeptej se vědce zní: Neexistují blbé otázky! Tak se za námi stavte a ptejte se na vše, co vás zajímá.

Celou debatou vás provede Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Besedující

Mgr. Eliška Mikysková, Ph. D. – Čistá voda, půl zdraví?
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR
Eliška se věnuje přírodním a syntetickým materiálům pro čištění vody a vzduchu. Ráda vám poví, jestli si s čistým svědomím můžete dát vodu z čističky odpadních vod, které látky se z vody špatně odstraňují, nebo jestli a jak mohou látky ve vodě ovlivnit naše mozkové funkce a nervovou soustavu.
Mgr. Tomáš Koblížek, Ph.D. – Proč věříme dezinformacím a konspiračním teoriím?
Filosofický ústav AV ČR
Tomáš se ve svém bádání zaměřuje na filozofii jazyka a související témata jako “hate speech”, dezinformace, cenzura a svoboda slova. Objasní, proč podléháme konspiračním teoriím a zda je na vině náš mozek. A co dezinformace, mohou náš mozek ovlivnit? A jak?
Mgr. Vendula Lužná, Ph.D. – Jak spát, aby bylo ráno moudřejší večera?
2. lékařská fakulta UK
Vendula se dlouhodobě věnuje tématu biologických hodin a spánku. Vysvětlí, jak pracuje náš mozek v jednotlivých fázích spánku a které části mozku spánek řídí. Jaký vliv má na kvalitu spánku světlo, káva nebo alkohol? Jsou nějaké rozdíly mezi spánkem dětí a dospělých lidí? A s jakými spánkovými specialitami se můžeme setkat v říši zvířat?
Mgr. Ondřej Vaňátko – Neurodegenerace: příčiny a prevence
Ústav experimentální medicíny AV ČR
Ondra dělá doktorát a věnuje se patologiím nervového systému – amyotrofické laterární skleróze a mozkovým nádorům. Je připraven říct vše i o neurodegeneraci. Co už je o ní známo a co ještě ne? Jaké jsou směry současného výzkumu? A týká se nevyhnutelně každého z nás, nebo lze neurodegeneraci předejít?
Mgr. Kateřina Štěpánková – Neuroregenerace a plasticita: Co má společného poranění a vývoj CNS?
Ústav experimentální medicíny AV ČR
Káťa se při doktorátu věnuje také neurovědám, především poranění míchy a jak se takové poranění dá experimentálně léčit. Káťa ráda poví, co je to regenerativní medicína, proč je důležité znát vývojové strategie při hledání nové léčby poranění CNS a jaká je role mezibuněčné hmoty v našem mozku a míše.
Mgr. Barbora Šmídová – Paraziti: zhouba nebo lék?
Přírodovědecká fakulta UK
Barča se při doktorátu věnuje parazitologii a poví vám, jestli je důvod se parazitů bát a jestli nás mohou ovládat, nebo bychom je mohli naopak využít třeba k léčbě roztroušené sklerózy či obezity. Souvisí spolu Alzheimerova nemoc a paraziti? A co obávaná toxoplasma – je opravdu tak rozšířená a manipulující?