Něco mi vrtá hlavou... Parazité jako nebezpeční vetřelci mozků
Biologické centrum AV ČR

Přednáška Týdne mozku
Prezenčně

čtvrtek 14. 3., 16:00

Z akce nebude pořízen záznam.

Publikum: studenti SŠ, studenti VŠ, dospělá veřejnost, senioři
Přibližná délka trvání: 60 min
REZERVOVAT
Parazité jsou neviditelní vetřelci, kteří nám mohou přinést nejenom nepohodlí, ale také vážné zdravotní komplikace, které bohužel někdy končí fatálně. Někteří z nich dokonce neváhají zaútočit na náš nejdůležitější orgán – mozek či centrální nervovou soustavu (CNS) a mohou vyvolat komplikace, které se nemusí vždy obejít bez tragického konce.

Existuje několik způsobů, jak se parazité do mozku dostanou. Někteří to udělají omylem při migraci v netypickém hostiteli, jako jsou larvy tasemnic, motolice nebo larvy hlístic. Jiní zvolí mozek a CNS jako svou cílovou lokalizaci, kde unikají imunitnímu systému hostitele, jako jsou například smrtelné africké trypanozomy. A pak jsou tu ti, kteří si vyberou mozek úplně omylem, jako například některé volně žijící améby, které mohou náhodně napadnout mozek člověka a téměř vždy ho v krátkém čase zabijí! Víte, že největší epidemie tohoto parazita se odehrála v České republice?

A to není vše. Podíváme se také na parazity, kteří dokáží využívat mozek a CNS k manipulaci svých hostitelů. Nejedná se o příběh ze světa sci-fi hororu. Tento fascinující fenomén není omezen jen na nižší živočichy, ale překvapivě se objevuje i u savců. Například prvok Toxoplasma má schopnost ovlivňovat chování myší, což nás přivádí k otázce – mohou parazité ovlivnit i lidský mozek?

Přednášející

doc. RNDr. Roman Kuchta, Ph.D.
Biologické centrum AV ČR
Roman Kuchta (*1979) je absolventem Biologické fakulty Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích. Působí v Parazitologickém ústavu AV ČR v Českých Budějovicích, kde se specializuje na systematiku a biologii parazitických ploštěnců, zejména tasemnic. Věnuje se také popularizaci parazitologie a vyučuje na dvou univerzitách.